diumenge, 23 de setembre de 2012

Reaccions a l'onada independentista

El millor d'aquests darrers dies és que ja no cal mirar Intereconomia per fer-se mala sang. Només amb qualsevol editorial de diari espanyol ja et bull tot.
El que més m'encén és el discurs que ve a dir que ser independent ens sortira car, que en un món globalitzat és anacrònic i que hi tenim més a perdre que a guanyar.
És bastant aclaridor, veure que des de l'òptica pro-espanyolista ningú presenta dades que demostrin que ens surt a compte formar part del regne d'Espanya. Vull dir que si l'argument és que no ens surt a compte ser independents, hauria de ser prou fàcil demostrar que ara sortim guanyant, no?
A aquests visionaris els convido a reflexionar sobre si l'economia ho és tot. Si partim d'un principi econòmic els convidaria a desfer la seva Espanya per fusionar-la a la resta del món, que tot els sortiria millor segons la seva teoria. Que no tot és la pasta, encara que hagi calgut la crisi per fer bullir l'olla.
Hi ha una confusió entre el que ha fet sorgir el moviment independentista a nivells desconeguts des de fa molts anys i el que hi ha realment darrera.

"El nacionalismo es una enfermedad que se cura viajando" diuen. I la bona vida s'acaba quan has de començar a treballar, els diria jo. Aquests cínics fills de puta m'agradaria veure'ls la cara si haguéssin de pagar impostos destinats a finançar gent que a sobre et van criticant i se'n foten de la teva cultura denigrant-la i ignorant-la.
"Andalucía tiene el mismo derecho a la independencia que Catalunya". Doncs endavant! Independitzeu-vos, vinga! Aviam com us va! Si jo no nego pas el seu dret... de la mateixa manera que entendria si a Euskadi es fes un referèndum i decidissin separar-se. El problema és quan algú té por de que això passi, i sol ser perquè hi surt guanyant amb la unió (o submissió en el nostre cas).
El més clar de tot és que tant Catalunya com Espanya en sortirien perdent, però cal destacar que Espanya perdria molt més que Catalunya i, en una situació així, resulta encara més absurd la seva (la espanyola) posició tan obtusa. Queda clar que ells tenen la paella pel mànec amb la seva biblia constitucional, però m'infla bastant els pebrots que parlin amb aquesta superioritat, com qui parla a un nen petit que comença a voler tenir la seva independència.
"La meitat dels catalans no està a favor de la independència". Això ja ho veuriem si es fa un referèndum, perquè el que està passant ara és com sortir de l'armari per molta gent. De la mateixa manera que quan Espanya va guanyar el mundial em vaig sorprendre de la d'espanyolistes que es veien pel carrer, ara estic convençut que molta més gent es mobilitzaria a favor de l'independència que en contra. N'hi ha que no se l'ha cregut mai la possibilitat d'independència, però ara està calant en molts d'ells. Aniria a votar qui més involucrat se sentís i ben segur que les campanyes que des de les espanyes vinguéssin alimentarien les pors més irracionals, però està per veure l'efecte que tindrien.
La clau de tot està en una constitució que es passa pel forro els principis democràtics quan diu que l'exèrcit ha de preservar l'unitat de l'estat. Constitució que va signar el partit que ara sembla ser l'abanderat de la lluita per l'estat propi.
La posició del PSC en tot això em resulta el més esperpèntic. No sé què esperen guanyar amb el seu posicionament. Tenint en compte les reaccions dels principals partits polítics espanyols, insisteixen en una opció que resulta encara més utòpica que la independència. Federalisme? a Espanya?
És bastant probable que nosaltres perdéssim des del punt de vista econòmic a curt termini pel fet que hariem de seguir pagant els deute (tant el nostre com el proporcional que arrossegariem d'Espanya) i que crear una estructura d'estat implicaria unes determinades inversions, però viuriem en un estat on la nostra cultura seria reconeguda, podriem parlar la nostra llengua amb orgull i no regalariem impostos dirigits a subvencionar superestructures fictícies d'autonomies inversemblants. A més, una democràcia funciona molt millor en un país de 7,5 milions de persones que en un de 45 (o els que tingui ara Espanya). No cal afegir la cultura democràtica del regne d'Espanya deixa bastant que desitjar i ho ha demostrat darrerament passant-se pel forro l'estatut i permetent declaracions de càrrecs militars que van bastant en contra dels principis democràtics.
Sempre he pensat que el principal problema de les relacions Catalunya-Espanya és a Catalunya mateix, amb els típics butiflers que aquí es fan els catalans però que ens venen per quatre duros per poder fer negocis a les espanyes. L'empresariat català non en vol ni sentir a parlar del tema, evidentment perquè des del seu punt de vista purament econòmic, difícilment els surt a compte (sobretot pensant en el curt termini i l'incertesa de l'impàs). Els grans grups amb seu a Catalunya, per descomptat que ho volen evitar (algú s'imagina la posició de La Caixa en tot això?) i només pot ser la força del poble qui ho tiri endavant. I el poble és qui ara les està passant putes i s'adona que el que tanta gent criticava fa temps (l'espoli) és un factor més que ens ofega.

Que molta gent ho utilitza i ho veu com una oportunitat? Evidentment. Que de xoriços n'hi ha a totes bandes? Segur. Però per una persona que se sent catalana i maltractada i estafada per la resta de l'estat espanyol, que mai ha reconegut la nostra cultura com es mereix, aquesta onada de catalanisme és una empenta que val la pena d'aprofitar. Ben segur que no ho solucionaria tot, però des d'un país independent respectaria molt més Espanya.

3 comentaris:

  1. Aquest article fou publicat tres anys abans de les eleccions del 27S. Aleshores encara no s'havien fet les eleccions del 2012, ni la consulta del 9N del 2014, ni les plebiscitàries del 2015...
    Ni havia plegat el Mas.
    Ni el Puigdemont era President.....
    Collons, quins temps més accelerats vivim!

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License