diumenge, 15 de novembre de 2009

Veritats a mitges (..o mentides?)

La premsa és, tot sovint, el millor mitjà per estar al dia de tot el que succeeix al món. Quan dic premsa poso en el mateix sac diaris, TV, internet i ràdio. El que sempre cal tenir en compte és que, de la mateixa forma que els grans canals de distribució comercial vènen i distribueixen el que més beneficis els genera i no precisament el millor producte pel consumidor final, els mitjans de comunicació parlen del que més audiència els genera i més pot atraure al públic. En molts casos, el que en podem treure d'una noticia publicada és tan sols la punta de l'iceberg i cal pensar que sempre hi ha algú darrera interessat en la seva publicació (i no parlo de l'audiència).
Dimarts passat es publicava al diari La Vanguardia la notícia que Vestas, empresa danesa líder en fabricació i venda d'aerogeneradors, instal•la a Barcelona un centre especialitzat en reparació de components. En l'article es destacava que l'empresa crearà 60 llocs de treball i que havia comptat amb l'ajut de"Invest in Catalonia", la divisió d'atracció d'inversions de ACC10, depenent del departament d'Innovació i empresa que dirigeix Josep Huguet. Per arrodonitr la jugada, el conseller delegat de l'empresa Vestas apareixia en el semàfor verd de la primera plana gràcies a la creació de llocs de treball.
Això no és pas mentida (o almenys no del tot, ja que aquesta col·laboració de la Generalitat no sé ben bé en què ha consistit), però hi molt més que no es diu. L'empresa Vestas a finals d'aquest any tanca la seu central de vendes per la regió que controla l'àrea del mediterràni i llatinoamèrica i es trasllada a Madrid, on segurament reben més subvencions. Traslladen més de 100 llocs de treball altament qualificats de Barcelona a Madrid per deixar aquí (que no és a Barcelona, sinó a Vilafranca del Penedès) un centre de reparació i magatzem de recanvis. O sigui que el balanç és de pèrdua de més de 100 llocs de treball altament qualificats a canvi de 60 (dels quals 20 son qualificats i els altres 40 el que es diu "blue collars" que seran contractats temporalment). La realitat és que aquesta empresa està treient de Catalunya llocs de treball i no pas creant-ne. Però no només això, sino que posem el conseller delegat en semàfor verd i fem publicitat del nou organisme que s'ha tret de la màniga el senyor Huguet com si realment fessin coses útils pel país, quan no van fer res per evitar el tancament de la seu central de vendes. Propaganda. Això és el que millor fa la Generalitat. Prou de penjar-se medalles i plantin cara a la realitat: les empreses grans van a Madrid i aquí ens deixen les engrunes que ja fan contents aquests pseudo-polítics curts de mires, que perden el temps omplint-se la boca amb Catalunya i no li fan cap servei.
Deixin de gastar diners en crear nous organismes i anunciar-nos-els per tot arreu i parlin amb les empreses per veure què els podem oferir.

1 comentari:

  1. Wep!

    Doncs sí, una veritat a mitges acostuma a ser una mentida mig encoberta. De totes maneres, i coneixent cap on carrega La Vanguardia, no crec que hagin amagat el fet de que Vestas marxa a Madrid (no crec que vulguéssin perdre ni una sola oportunitat d'atacar al tripartit), senzillament crec que ni ho saben...

    El meu cap és periodista i vàries vegades hem parlat de com funcionen avui en dia els diaris. La imatge que tenim tots del periodista al carrer buscant la notícia ja és història. Ara es pasen el dia al Google i publicant les notes de premses que els hi arriben de les institucions, empreses, etc (moltes vegades sense canviar ni una coma ni revisar la font). Tot plegat al nivell dels nostres polítics...

    perquè no envies una carta a La Vanguardia explicant l'altre mitja veritat sobre el tema?

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License